Millesgårdens Vänner

Evenemang & program

I Fokus

Program

Kära Vänner,

Efter en mycket uppskattad adventsglögg och konsert med Lilla Akademien ser vi nu fram emot 2022 och alla spännande utställningar och evenemang vi har framför oss. 

29

Maj

UTSTÄLLNING STIG LINDBERG

I slutet av maj öppnar Millesgårdens stora utställning om formgivaren och illustratören Stig Lindberg (1916-1982). Utställningen omfattar över 400 objekt – från porslin, tapeter, textilier och industridesign till skisser och illustrationer. Annes Hus på den nedre terrassen görs om till Gunnel och Stigs Hus och det välkända mönstret Berså presenteras i parken utanför. Få formgivare har varit så produktiva som Lindberg och få formgivare har varit - och är - så folkkära. Stig Lindberg finns representerad i museisamlingar både i Sverige och internationellt. Utställningen är ett samarbete med Lars Dueholm-Lindberg, son och förvaltare av Stig Lindbergs arv 

Stig Lindberg är mer eller mindre närvarande i och omkring de svenska hemmen sedan slutet av 1930-talet då han började att arbeta på Gustavsbergs porslinsfabrik. År 1949 blev han fabrikens konstnärliga ledare. Det var en spännande och dynamisk tid för Lindberg och hans samtida formgivare och konstnärer. De var banbrytande vad gäller material och färger. Kanske inspirerades de också av behovet av ”en vackrare vardag” för alla – ett begrepp som innefattade funktion och estetik i skön förening och som framförallt skulle finnas tillgängligt även för de mindre bemedlade.

25

Januari

INSTÄLLT - RUTH MILLES OCH ANDRA KVINNLIGA SKULPTÖRER

Linda Hinners, skulpturindentent Nationalmuseum, talar om ”Ruth Milles och andra kvinnliga skulptörer kring sekelskiftet 1900”. Tisdag 25 januari kl 18 Ateljén i Carl Milles hem, Millesgården. Mer info om anmälan kommer.

STÖD MILLESGÅRDEN UNDER CORONAKRISEN

Millesgården drabbades hårt av bortfall av besökare under 2020 och början på 2021 - inte minst de många turisterna under sommarmånaderna. Vännerna fick ett erbjudande att bidra genom att köpa det fina grytunderlägget med texten ”Låt mig verka medan dagen brinner” för 500 kr. Väldigt många gjorde så och hela upplagan tog slut. En del gav också extra, spontana bidrag så totalt fick Millesgården ca 50.000 kr i ekonomisk förstärkning. Men mycket mer behövs, så tänk gärna på Millesgården och dess butik med t ex gåvor inför högtidsdagar. Som medlemmar du givetvis 10% rabatt på allt i butiken. Direkta gåvor förmedlar Vänföreningen gärna via vårt Bankgiro nr 5106-6496 eller Swish till 123 036 20 46. Skriv då tydligt namn och syfte. Du kan också kontakta någon av oss i styrelsen. 

Kontaktuppgifter

Millesgårdens Vänner
Carl Milles väg 2, 181 50 Lidingö
info@millesgardensvanner.se

Medlemskap via bankgiro:
5106-6496
Swish till 123 036 20 46.

Medlemsavgift :
325 kr för enskild, 550 kr för par
175 kr för studerande  

Om Millesgårdens Vänner

Vänföreningen vill på flera sätt stärka kontakten mellan Millesgården och konst- och kulturintresserade. Vännerna avsätter en del av medlemsavgiften direkt till Millesgårdens verksamhet f n 150 kr per år. Också ytterligare ekonomiskt stöd förekommer liksom personliga insatser av styrelse och medlemmar.

Aktuell information om program mm skickas till din e-postadress. Om vi inte redan har den, skicka ett mejl till info@millesgardensvanner.se.