Millesgårdens Vänner

Evenemang & program

I Fokus

Sommarhälsning & Protokoll från årsmöte 10 juni

Kära Vänner! Nu är äntligen sommaren här och många av oss blir troligen kvar i Sverige under den kommande månaden. Därför vill jag uppmärksamma er på att utställningen med den folkkäre allkonstnären Stig Lindberg nu har öppnat och att Millesgården håller öppet under juli månad tisdag-söndag kl. 11-17. Lindbergs breda och spännande produktion sträcker sig från fajanser och stengods, offentlig konst, bildkonst och skulpturer till glödlampor, handfat och tv-apparater – missa inte denna utställning!

Den 10 juni avhölls Millesgårdens Vänners årsmöte. Mötet ägde rum utomhus och de deltagare som var där fick njuta av en fantastisk sommarkväll i en oslagbar miljö som än en gång påminner oss om att Millesgården är en av vår nations vackraste platser. Ni finner protokollet för nedladdning här.

Jag ser med glädje att intresset för tingens historia är större än någonsin. Kunskapstörsten är stor och i en värld där informationsflödet ständigt ökar finns det bland många, både yngre och äldre, ett intresse av att få lära sig mer och fördjupa sig. Vi kan notera att tv-program som Antikrundan är fortsatt mycket populära, men även att konst på auktioner med en spännande historik blir alltmer efterfrågade. Kunskap är en nyckel till konstens värld!

Styrelsens ambition är att ni som Vänner ska erbjudas ett spännande program med lärorika och inspirerande programpunkter. Det har av förklarliga skäl varit svårt under pandemin, men en av Millesgårdens största tillgångar är skulpturparken och torsdagen den 26 augusti kl. 17.30 är ni alla inbjudna till en sensommardrink och skulpturvandring med museichef Onita Wass som tillsammans med Millesgårdens senior advisor Mikael Karlsson kommer att berätta om Carl Milles, hans skulpturer samt gjutningen och försäljningen av dessa. Moderator är Pontus Silfverstolpe. Vi ses i stora entrén på Herserudsvägen 32 och aktiviteten kommer att ske utomhus. Föranmälan krävs, sänd information om deltagande till hildegard@millesgardensvanner.se.

Jag vill än en gång tacka er för ert engagemang och vilja att vara en del av Millesgårdens Vänner – ert bidrag och deltagande är viktigt!

Trevlig sommar!

Andreas Rydén

Ordförande

Stockholm juni 2021

29

Maj

UTSTÄLLNING STIG LINDBERG

I slutet av maj öppnar Millesgårdens stora utställning om formgivaren och illustratören Stig Lindberg (1916-1982). Utställningen omfattar över 400 objekt – från porslin, tapeter, textilier och industridesign till skisser och illustrationer. Annes Hus på den nedre terrassen görs om till Gunnel och Stigs Hus och det välkända mönstret Berså presenteras i parken utanför. Få formgivare har varit så produktiva som Lindberg och få formgivare har varit - och är - så folkkära. Stig Lindberg finns representerad i museisamlingar både i Sverige och internationellt. Utställningen är ett samarbete med Lars Dueholm-Lindberg, son och förvaltare av Stig Lindbergs arv 

Stig Lindberg är mer eller mindre närvarande i och omkring de svenska hemmen sedan slutet av 1930-talet då han började att arbeta på Gustavsbergs porslinsfabrik. År 1949 blev han fabrikens konstnärliga ledare. Det var en spännande och dynamisk tid för Lindberg och hans samtida formgivare och konstnärer. De var banbrytande vad gäller material och färger. Kanske inspirerades de också av behovet av ”en vackrare vardag” för alla – ett begrepp som innefattade funktion och estetik i skön förening och som framförallt skulle finnas tillgängligt även för de mindre bemedlade.

4

September

UTSTÄLLNING LISELOTTE WATKINS ITALIEN

I sitt måleri har Watkins bland annat inspirerats av det dagliga livet i hennes närhet i Rom, dit hon och hennes familj flyttade för ett antal år sedan. Watkins har ägnat lång tid åt att illustrera och måla kvinnor. Under pandemiåret i det stängda Italien ser hon hur de uppehåller sig i och runt sina hem. Bildutsnitten blir tolkningar som främst förmedlar stämningar och känslolägen. Kvinnorna är betraktelser av henne själv och av andra som hon omformar. Vad drömmer de om, vad gör de och vad funderar de på?  

Motiven är fyllda med humoristiska och lekfulla detaljer och möbler som blinkar till konsthistorien påminnande om äldre tiders stilleben och intima rumsskildringar. Färgytan är lämnad näst intill avgränsad i geometriska plan men då och då ger sig en och annan mänsklig närvaro tillkänna. I utställningen visas ett 20-tal målningar och ett 10-tal skulpturer från åren 2018-2020 i Konstnärshemmet och i Lilla Ateljén. Flera verk är aldrig tidigare visats. Utställningen är ett samarbete med Villa San Michele och CF Hill Gallery.

STÖD MILLESGÅRDEN UNDER CORONAKRISEN

Millesgården drabbades hårt av bortfall av besökare under 2020 - inte minst de många turisterna under sommaren. Vännerna fick ett erbjudande att bidra genom att köpa det fina grytunderlägget med texten ”Låt mig verka medan dagen brinner” för 500 kr. Väldigt många gjorde så och hela upplagan tog slut. En del gav också extra, spontana bidrag så totalt fick Millesgården ca 50.000 kr i ekonomisk förstärkning. Men mycket mer behövs, så tänk gärna på Millesgården och dess butik med t ex gåvor inför högtidsdagar. Som medlemmar du givetvis 10% rabatt på allt i butiken. Direkta gåvor förmedlar Vänföreningen gärna via vårt Bankgiro nr 5106-6496 eller Swish till 123 036 20 46. Skriv då tydligt namn och syfte. Du kan också kontakta någon av oss i styrelsen. 

Kontaktuppgifter

Millesgårdens Vänner
Carl Milles väg 2, 181 50 Lidingö
info@millesgardensvanner.se

Medlemskap via bankgiro:
5106-6496
Swish till 123 036 20 46.

Medlemsavgift :
325 kr för enskild, 550 kr för par
175 kr för studerande  

Om Millesgårdens Vänner

Vänföreningen vill på flera sätt stärka kontakten mellan Millesgården och konst- och kulturintresserade. Vännerna avsätter en del av medlemsavgiften direkt till Millesgårdens verksamhet f n 150 kr per år. Också ytterligare ekonomiskt stöd förekommer liksom personliga insatser av styrelse och medlemmar.

Aktuell information om program mm skickas till din e-postadress. Om vi inte redan har den, skicka ett mejl till info@millesgardensvanner.se.