Millesgårdens Vänner

Evenemang & program

30

januari

Föredrag - Vem var Carl Milles?

Föredrag av Millesgårdens intendent Evelina Berglund: ”Vem var Carl Milles?”. Carl Milles (1875–1955) kom att bli en av de mest berömda skulptörerna i Sverige under 1900-talet. Hans betydelse sträcker sig långt utanför landets gränser med skulpturer som befinner sig runtom i världen. År 1907 köper Milles en första tomt på klippan vid Herserud på Lidingö och planerar att anlägga sitt konstnärshem där. Det kom med åren att formas till Carl Milles allkonstverk - Millesgården. Välkomna till en introducerande exposé över Carl Milles spännande liv och verk. Tid: 17.30. Plats: Konstnärshemmet, entré Carl Milles väg 2. Maxantal: 100 personer.

8

februari

Förhandsvisning - Jacqueline Marval - Feminism Fauvism Flamboyance

Vännerna inbjuds till förhandsvisningen av vårens utställning Jacqueline Marval - Feminism Fauvism Flamboyance. Marval är en av de färgstarka franska konstnärer som under tidigt 1900-tal fann sin plats på konstscenen och ställde ut jämsides med ikoner som Henri Matisse, Picasso och Maurice Denis. Hon prisades av kritiker och deltog i otaliga utställningar såväl i Frankrike som internationellt. Trots stora framgångar under sin levnad har Jacqueline Marval hitintills hamnat i skuggan av sina mer namnkunniga samtida.  Utställningen pågår 10 februari -19 maj Läs mer om Jacqueline Marval här: Aktuella utställningar - Millesgården (millesgarden.se) Tid: 17.30. Plats: Konsthallen, Herserudsvägen 32. Maxantal: 200 personer.

6

mars

Föredrag - Konstspecialist Lena Rydén berättar om bortglömda kvinnliga konstnärer

Modernismens genombrott i början av 1900-talet var en spegel av ett samhälle som förändrades i grunden på många plan. Kvinnorna tog plats som konstnärer men många lade ned penseln när de gifte sig eller föll senare i glömska. Det är först flera decennier senare som många av dessa konstnärer har lyfts fram och fått en plats i konsthistorien. Några som slutligen vann erkännande var bland andra Hilma af Klint, Sigrid Hjertén, Vera Nilsson, Siri Derkert, Brita Nordencreutz, Ester Almqvist, Maj Bring, Tora Vega Holmström, Agda Holst, Ellen Trotzig, Greta Knutson Tzara och Barbro Östlihn. Tid: 17.30. Plats: Konsthallen, Herserudsvägen 32 Maxantal: 100 personer Kostnad: 100 kr/person, anmälan och betalning sker via Billetto

14

maj

Årsmöte + Författarsamtal med Hedvig Hedqvist

Kvällen inleds kl 17.30 med Årsmöte, och då hoppas vi naturligtvis att så många som möjligt av Vännerna kan närvara. Kvällen fortsätter därefter med ett spännande föredrag av författaren och journalisten Hedvig Hedqvist om vänskapen mellan Carl Milles och Estrid Ericson, om historien kring Annes Hus och om hur inredningen i detta lilla hus, som även användes som sommarbostad av paret Milles under 1950-talet, växte fram. Tid: 17.30. Plats: Konstnärshemmet, entré Carl Milles väg 2.

30

maj

Förhandsvisning - Sommarens stora utställning L’Art Brut

L’Art Brut, franska för rå konst, även särlingskonst, folkkonst eller outsider art – kärt barn har många namn. Termerna varierar och innefattar olika kriterier. Konstgenren l’Art Brut definierades av konstnären Jean Dubuffet som under 1940-talet börjar samla på konst som inte ansågs som, eller hade intentionen att vara, just konst. Utställningen är ett samarbete med Collection de l’Art Brut i Lausanne, Schweiz. Dubuffets oerhörda samling av såväl målningar och skulpturer som installationer, collage och texter, gav upphov till museet 1976.  Utställningen pågår 1 juni – 8 sep Tid: 17.30. Plats: Konsthallen, Herserudsvägen 32 Maxantal: 200 personer.

4

juni

Sommardrink - Millesgårdens Vänner

Säsongen avslutas med den traditionella sommardrinken. Vandra runt och njut av parken när den är som allra vackrast, tag ett glas vin och några jordgubbar utanför Annes Hus, som naturligtvis också är öppet för besök. Vid dåligt väder drar vi oss in i Konsthallen. Under kvällen kommer Millesgårdens museichef berätta mer om belysningsprojekt ”Ljus i mörkret” och om förslaget för hur såväl skulpturer som gångstråk ska kunna ljussättas. I dag är Millesgården en mörk fläck, men med vännernas hjälp är förhoppningen att Millesgården ska bli ett Ljus i mörkret! Tid: 17.30.

Kontaktuppgifter

Millesgårdens Vänner
Carl Milles väg 2, 181 50 Lidingö
info@millesgardensvanner.se

Medlemskap via bankgiro:
5106-6496
Swish till 123 036 20 46.

Medlemsavgift :
325 kr för enskild, 550 kr för par
175 kr för studerande  

Om Millesgårdens Vänner

Vänföreningen vill på flera sätt stärka kontakten mellan Millesgården och konst- och kulturintresserade. Vännerna avsätter en del av medlemsavgiften direkt till Millesgårdens verksamhet f n 150 kr per år. Också ytterligare ekonomiskt stöd förekommer liksom personliga insatser av styrelse och medlemmar.

Aktuell information om program mm skickas till din e-postadress. Om vi inte redan har den, skicka ett mejl till info@millesgardensvanner.se.